Yritykset ja talous

Vaikka Klinikka 1 on nimenomaan lääkäriasema, haluamme tukea asiakkaitamme hyvin kokonaisvaltaisesti. Jos yrittäjä on uneton ja stressaantunut, on joskus tärkeää katsoa myös yrityksen asioita. Ehkä ongelma ja ratkaisut uniongelmiin löytyvät sieltä.

Yleisesti ottaen työ ja talousasiat eivät saisi koskaan täyttää koko päätä. Jokaisella on yksilöllinen stressinsieto ja voimavarat. Kun niitä testataan liikaa, niin suoritus alkaa radikaalisti heiketä kaikilla elämän osa-alueilla. Täten pitäisi aina tehdä tehdä työtä niin, että Sinun olisi mahdollista tehdä vielä vähän enemmän, mutta älä tee. Mene mieluummin kotiin puolisosi ja lastesi luo, anna aikaa
perheelle tai harrastuksillesi. Tämä on helppo sanoa, vaikeampi toteuttaa. Kuitenkin kovan stressin alla suoritukset oikeasti huononevat, luovuus katoaa ja tulee tehtyä tyhmiä päätöksiä. Yritys ei aina menesty sillä, että vain lapioidaan kovempaa. Yrittämiseen liittyy aina riskejä. Siksi riskien hallinta on tärkeää niin töissä kuin kotonakin. Kaikilla tulisi olla sen verran säästöjä, ettei koskaan joutuisi kalliiden pikavippien varaan. Joskus on pakko kiristää vyötä sen verran, että tämä välttämätön kassa syntyy.

Klinikka 1 ei anna virallisesti talousneuvontaa, mutta nyt meillä on käsillä harvinaislaatuinen tilanne, jossa uudentyyppinen virus on levinnyt maailmanlaajuisesti. Koronavirus on aiheuttanut mittavat taloudelliset vahingolliset vaikutukset koko maailman talouteen.

Me Klinikka 1:llä keskitymme seuraamaan tautitilannetta ja kuinka voisimme suojella ja hoitaa potilaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Olen pyrkinyt antamaan tilaisuuden luottamukselliseen keskusteluun työterveyshuoltomme yrittäjille. Lomautukset, lainojen maksuaikataulut ja muut järjestelyt ovat nyt arkipäivää. Kannattaa selvittää mitä tukea Busines Finland, Finvera, Ely-keskus ja valtionkonttori voivat tarjota yrityksellesi.

Talousasioita seuraaville annan vinkkinä katsoa asioita hyvin laajasta perspektiivistä ja aikajänteestä, verrata maailmantapahtumia eri kriisien yhteydesssä, esim. 2009 finanssikriisiä, ja millainen talousvaikutus niillä on ollut.

Yleiskommentti:

Olemme saaneet riesaksemme toisen aallon koronaa. Maailmassa koronatilanne on kokonaisuudessaan huono ja monessa maassa menossa edelleen pahempaan päin. Epidemia on saanut uutta puhtia lähes kaikkialla muualla paitsi Kiinassa, jossa valtiovallalla on ollut poikkeuksellisen jämäkät otteet ja kyky tehdä tarvittaessa miljoonia testejä sekä rajoittaa ihmisten liikkumista.

Tätä kirjoitettaessa Pfizer oli juuri julkistanut hyviä rokoteuutisia ja todennäköisesti saamme niitä pian lisää muilta valmistajilta. Rokotukset on jo aloitettu mm. Englannissa ja USA:ssa ja Venäjällä. Ilmeisesti vuodenvaihteen seutuvilla päästään Suomessakin rokottamaan riski- ja avainryhmiä. Laajemmat koko kansaa koskevat rokoteohjelmat saataneen käyntiin vuoden 2021 aikana. Se mitä voisimme tehdä vielä nopeammin, olisi testausmahdollisuuksien parantaminen edelleen, esimerkiksi sallimalla niin sanotut pikatestit ainakin lääkärien käyttöön terveydenhoidon yksiköissä.

Joka tapauksessa meillä on valoa tunnelin päässä, elämä tulee palautumaan lähes ennalleen vuoden 2021 ja 2022 aikana.

Pörssikommentti (13.12.):

Kevään ja kesän jatkunut nousuputki pörssissä on yllätti ainakin minut. Liika varovaisuus on ollut toistaiseksi selkeä virhe omassa sijoitustoiminnassani.

Taustalla on keskuspankkielvytys sekä toiveet epidemian laantumisesta, talouksien avaamisesta ja uutiset rokotetutkimusten edistymisestä. Ovatko osakkeet jo nousseet liiankin paljon talousnäkymiin nähden? Markkinoiden mielestä eivät ole. Erään sanonnan mukaan markkinat ovat aina oikeassa, koska nehän hinnat määrittävät. Toisen sanonnan mukaan markkinat ovat aina väärässä, koska huomenna ne ovat kuitenkin eri tasolla kuin tänään.

Talouden ennustettavuus on nyt jonkin verran muuttunut alkusyksystä. Tiedämme kuka tulee USA:n presidentiksi, tiedämme että koronan toinen aalto tuli, mutta toisaalta tulemme saamaan myös rokotteita. FED:n ja EKP:n linjaukset tulevat olemaan hyvin arvattavia. Olemme myös saaneet luettavaksi pörssiyhtiöiden alkuvuoden tulokset ja monet yhtiöt ovat taas alkaneet päivittämään omia talousennusteitaan. Eli suomeksi: nyt voi taas ryhtyä laskemaan ja arvioimaan talouden kehityssuuntia ja tehdä niihin perustuvia sijoituspäätöksiä.

Itse kuulun varovaisiin (arvo)sijoittajiin, sellaisiin jotka eivät epävarmana aikana laita kaikkia rahojaan pörssiin ja jotka haluavat edes jollain tasolla arvioida sijoitusten kannattavuutta. Varovaista sijoittajaa menetetyt mahdollisuudet saattavat harmittaa, mutta menetetyt rahat harmittavat vielä enemmän. Pitkäaikaiselle sijoittajalle ajallisen hajautuksen noudattaminen, esim. kuukausisäästämisen avulla, on varma keino saavuttaa hyvä tuottojen ja riskien suhde sijoituksilleen. Hajauttaminen on ainoa ilmainen lounas sijoittajalle, jos ei lasketa mukaan pitkäjänteisyyttä. Kovalla mietyskelyllä tai hyvällä tuurilla voi yrittää pärjätä paremmin kuin markkinat keskimäärin, yleensä se on suhteellisen vaikeaa.

Tätä kirjoitettaessa jännitetään vielä Brexitiä, mutta mieluummin ennemmin kuin myöhemmin kaupankäynti ja liikkuminen sujuu taas Englannin ja EU:n välillä. Yhtä varmaa on, että nämä kaksi jatkavat kiistelyä, jos ei muusta niin kaloista. Taloudessa tulee aina uusia käänteitä, pian mietitään ihan muita asioita kuin Brexitiä ja koronaa. Itse olen siirtänyt sijoitukset osakkeiden ylipainoon, kuten ne yleensä minulla ovat. Osakevalinnoista ehkä näin julkisesti riittää, että ne pohjautuvat arvosijoittamiseen.

Neuvo lomautusten suhteen: jos yrityksenne joutuu lomauttamaan työntekijöitä niin antakaa mahdollisuus työntekijöille, joilla on sydän- tai keuhkosairauksia, korkea ikä tai muita vastaavia syitä olla ensimmäisenä lomautettavien joukossa. Puolestaan perusterveet nuorehkot työntekijät voisivat jatkaa työntekoa ja olla siitä tyytyväisiä. Nyt kesän aikana onneksi lomautustarve on keskimäärin alentunut.

Jos olet yrittäjä, tai muuten elämäntilanteesta johtuen haluat keskustella jonkun luotettavan
henkilön kanssa, on Klinikka 1 henkilökunta käytettävissä. Pienenä perheyrityksenä huolehdimme itse myös taloudenhoidosta, ja myös sitä kautta meille on kertynyt omakohtaista näkemystä
pienyrityksen johtamisesta.


Esa TahvanainenYritysten neuvonta, talous- ja tilastotiede, todennäköisyyslaskenta,
henkilöstöhallinto ja liikkeenjohtaminen.