Yritykset ja talous

Vaikka Klinikka 1 on nimenomaan lääkäriasema, haluamme tukea asiakkaitamme hyvin kokonaisvaltaisesti. Jos yrittäjä on uneton ja stressaantunut, on joskus tärkeää katsoa myös yrityksen asioita. Ehkä ongelma ja ratkaisut uniongelmiin löytyvät sieltä.

Yleisesti ottaen työ ja talousasiat eivät saisi koskaan täyttää koko päätä. Jokaisella on yksilöllinen stressinsieto ja voimavarat. Kun niitä testataan liikaa, niin suoritus alkaa radikaalisti heiketä kaikilla elämän osa-alueilla. Täten pitäisi aina tehdä tehdä työtä niin, että Sinun olisi mahdollista tehdä vielä vähän enemmän, mutta älä tee. Mene mieluummin kotiin puolisosi ja lastesi luo, anna aikaa
perheelle tai harrastuksillesi. Tämä on helppo sanoa, vaikeampi toteuttaa. Kuitenkin kovan stressin alla suoritukset oikeasti huononevat, luovuus katoaa ja tulee tehtyä tyhmiä päätöksiä. Yritys ei aina menesty sillä, että vain lapioidaan kovempaa. Yrittämiseen liittyy aina riskejä. Siksi riskien hallinta on tärkeää niin töissä kuin kotonakin. Kaikilla tulisi olla sen verran säästöjä, ettei koskaan joutuisi kalliiden pikavippien varaan. Joskus on pakko kiristää vyötä sen verran, että tämä välttämätön kassa syntyy.

Klinikka 1 ei anna virallisesti talousneuvontaa, mutta nyt meillä on käsillä harvinaislaatuinen tilanne, jossa uudentyyppinen virus on levinnyt maailmanlaajuisesti. Korona virusta ei voi pitää kaikkein vaarallisimpana yksittäiselle potilaalle, jos mittapuuna käytetään vaikkapa ebolaa, mers- tai sars viruksia, mutta ikävintä on sen laaja leviäminen. Koronavirus on jo nyt ylittänyt edellämainittujen sairauksien tautimäärät ja laajuuden. Koronavirus on myöskin aiheuttanut mittavat taloudelliset vahingolliset vaikutukset koko maailman talouteen.

Me Klinikka 1:llä keskitymme seuraamaan tautitilannetta ja kuinka voisimme suojella ja hoitaa potilaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Olen pyrkinyt antamaan tilaisuuden luottamukselliseen keskusteluun työterveyshuoltomme yrittäjille. Lomautukset, lainojen maksuaikataulut ja muut järjestelyt ovat nyt arkipäivää. Kannattaa selvittää mitä tukea Busines Finland, Finvera ja Ely-keskus voivat tarjota yrityksellesi.

Talousasioita seuraaville annan vinkkinä katsoa asioita hyvin laajasta perspektiivistä ja aikajänteestä, verrata maailmantapahtumia eri kriisien yhteydesssä, esim. 2009 finanssikriisiä, ja millainen talousvaikutus niillä on ollut.

Yleiskommentti:

Suomessa rajoituksia on jo alettu lieventämään. Ensin poistui Uudenmaan eristys ja toukokuussa avattiin kouluja. 1.6. aukeavat monet ravintolat. Eli kannattaa ottaa rauhallisesti, vaikka monet yritykset ovat tällä hetkellä todella hankalassa tilanteessa olemme hiljalleen palaamassa jonkinlaista uutta normaalia kohti.

30.4. Pörssikommentti:

Kuukauden kestänyt nousuputki pörssissä hämmentää isojakin sijoittajatahoja.

Siitä on erityisesti kiittäminen keskuspankkien valtaisaa tukea, tai ainakin lupauksia siitä. Markkinavoimien katse on jo syksyssä ja ensi vuodessa, jolloin koronan pitäisi olla taakse jäänyttä aikaa. Osakkeet ja lainamarginaalit on nyt hinnoiteltu sen mukaisesti. Voi olla että paras tilaisuus palata markkinoille meni kuukausi sitten. Huonompikin skenaario on mielestäni yhä mahdollinen, erityisesti jos korona tapaukset kääntyvät uudelleen nousuun kun rajoituksia höllennetään. Myöskin toisen osavuoden tulokset voivat olla kesällä karuja ja aiheuttaa hintapaineita osakkeisiin.
Päivitys 26.5.2020

Pörsseissä myös toukokuu näyttää päättyvän melkoisen nousun merkeissä. Taustalla keskuspankkielvytys sekä toiveet epidemian laantumisesta, talouksien avaamisesta ja uutiset rokotetutkimusten edistymisestä. Ovatko osakkeet jo nousseet liiankin paljon talousnäkymiin nähden? Markkinoiden mielestä eivät ole. Erään sanonnan mukaan markkinat ovat aina oikeassa, koska nehän hinnat määrittävät. Toisen sanonnan mukaan markkinat ovat aina väärässä, koska huomenna ne ovat kuitenkin eri tasolla kuin tänään. Itse kuulun edelleen varovaisiin sijoittajiin, sellaisiin jotka eivät ainakaan vielä laita kaikkia rahojaan pörssiin. Varovaista sijoittajaa menetetyt mahdollisuudet saattavat harmittaa, mutta menetetyt rahat harmittavat vielä enemmän.

Neuvo lomautusten suhteen: jos yrityksenne joutuu lomauttamaan työntekijöitä niin antakaa mahdollisuus työntekijöille, joilla on sydän- tai keuhkosairauksia, korkea ikä tai muita vastaavia

syitä olla ensimmäisenä lomautettavien joukossa. Puolestaan perusterveet nuorehkot työntekijät voisivat jatkaa työntekoa ja olla siitä tyytyväisiä.

Jos olet yrittäjä, tai muuten elämäntilanteesta johtuen haluat keskustella jonkun luotettavan
henkilön kanssa, on Klinikka 1 henkilökunta käytettävissä. Pienenä perheyrityksenä huolehdimme itse myös taloudenhoidosta, ja myös sitä kautta meille on kertynyt omakohtaista näkemystä
pienyrityksen johtamisesta.


Esa TahvanainenYritysten neuvonta, talous- ja tilastotiede, todennäköisyyslaskenta,
henkilöstöhallinto ja liikkeenjohtaminen.