Yritykset ja talous

Vaikka Klinikka 1 on nimenomaan lääkäriasema, haluamme tukea asiakkaitamme hyvin kokonaisvaltaisesti. Jos yrittäjä on uneton ja stressaantunut, on joskus tärkeää katsoa myös yrityksen asioita. Ehkä ongelma ja ratkaisut uniongelmiin löytyvät sieltä.

Yleisesti ottaen työ ja talousasiat eivät saisi koskaan täyttää koko päätä. Jokaisella on yksilöllinen stressinsieto ja voimavarat. Kun niitä testataan liikaa, niin suoritus alkaa radikaalisti heiketä kaikilla elämän osa-alueilla. Täten pitäisi aina tehdä tehdä työtä niin, että Sinun olisi mahdollista tehdä vielä vähän enemmän, mutta älä tee. Mene mieluummin kotiin puolisosi ja lastesi luo, anna aikaa
perheelle tai harrastuksillesi. Tämä on helppo sanoa, vaikeampi toteuttaa. Kuitenkin kovan stressin alla suoritukset oikeasti huononevat, luovuus katoaa ja tulee tehtyä tyhmiä päätöksiä. Yritys ei aina menesty sillä, että vain lapioidaan kovempaa. Yrittämiseen liittyy aina riskejä. Siksi riskien hallinta on tärkeää niin töissä kuin kotonakin. Kaikilla tulisi olla sen verran säästöjä, ettei koskaan joutuisi kalliiden pikavippien varaan. Joskus on pakko kiristää vyötä sen verran, että tämä välttämätön kassa syntyy.

Klinikka 1 ei anna virallisesti talousneuvontaa, mutta nyt meillä on käsillä harvinaislaatuinen tilanne, jossa uudentyyppinen virus on levinnyt maailmanlaajuisesti. Korona virusta ei voi pitää kaikkein vaarallisimpana yksittäiselle potilaalle, jos mittapuuna käytetään vaikkapa ebolaa, mers- tai sars viruksia, mutta ikävintä on sen laaja leviäminen. Koronavirus on jo nyt ylittänyt edellämainittujen sairauksien tautimäärät ja laajuuden. Koronavirus on myöskin aiheuttanut mittavat taloudelliset vahingolliset vaikutukset koko maailman talouteen.

Me Klinikka 1:llä keskitymme seuraamaan tautitilannetta ja kuinka voisimme suojella ja hoitaa potilaitamme parhaalla mahdollisella tavalla. Olen pyrkinyt antamaan tilaisuuden luottamukselliseen keskusteluun työterveyshuoltomme yrittäjille. Lomautukset, lainojen maksuaikataulut ja muut järjestelyt ovat nyt arkipäivää. Kannattaa selvittää mitä tukea Busines Finland, Finvera, Ely-keskus ja valtionkonttori voivat tarjota yrityksellesi.

Talousasioita seuraaville annan vinkkinä katsoa asioita hyvin laajasta perspektiivistä ja aikajänteestä, verrata maailmantapahtumia eri kriisien yhteydesssä, esim. 2009 finanssikriisiä, ja millainen talousvaikutus niillä on ollut.

Yleiskommentti:

Suomessa rajoituksia on jo alettu lieventämään. Ensin poistui Uudenmaan eristys ja toukokuussa avattiin kouluja. Kesän alussa aukesivat monet ravintolat. Eli kannattaa ottaa rauhallisesti, vaikka monet yritykset ovat edelleen hankalassa tilanteessa olemme hiljalleen palaamassa jonkinlaista uutta normaalia kohti. Toistaiseksi varovainen yhteiskunnan avaaminen ei ole aiheuttanut ns. toista aaltoa Suomessa. Elokuun toisella viikolla on tulossa uusia maskisuosituksia, joilla toivottavasti pystytään rajaamaan koronaviruksen leviämistä Suomessa. Toinen asia mitä toivoisin, olisi testausmahdollisuuksien parantaminen edelleen. Muualla maailmassa koronatilanne on edelleen huono ja monessa maassa menossa jopa pahempaan päin.

Pörssikommentti (3.8):

Kevään ja kesän jatkunut nousuputki pörssissä on yllättänyt ainakin minut. Liika varovaisuus on ollut toistaiseksi selkeä virhe omassa sijoitustoiminnassani.

Taustalla on keskuspankkielvytys sekä toiveet epidemian laantumisesta, talouksien avaamisesta ja uutiset rokotetutkimusten edistymisestä. Ovatko osakkeet jo nousseet liiankin paljon talousnäkymiin nähden? Markkinoiden mielestä eivät ole. Erään sanonnan mukaan markkinat ovat aina oikeassa, koska nehän hinnat määrittävät. Toisen sanonnan mukaan markkinat ovat aina väärässä, koska huomenna ne ovat kuitenkin eri tasolla kuin tänään.

Markkinavoimien katse on jo ensi vuodessa, jolloin koronan pitäisi olla taakse jäänyttä aikaa. Osakkeet ja lainamarginaalit on nyt hinnoiteltu sen mukaisesti. Näyttää siltä, että paras tilaisuus ostaa "alihintaisia osakkeita" oli ja meni. Jatkuuko kurssinousu ? Huonompikin skenaario on mahdollinen, erityisesti jos koronatapaukset jatkavat maailmanlaajuista nousuaan. Osakkeiden hintatasot eivät paljon ikäviä asioita kestä.

Toisen osavuoden tulokset eivät aiheuttaneet kovin merkittäviä pörssireaktioita, ehkä suurin yllättäjä oli Nokia positiivisilla talousnäkymillään, samoin Kone on selvinnyt todella hyvin. Syksyllä palataan amerikassa presidentinvaali teemaan ja muuallakin, kuten Brasiliassa tai Venäjällä maan johto joutuu tasapainoilemaan ihmisten terveyden, vallan ja talouden välillä. Tämä tasapaino on hyvin herkkä ja epäonnistuessaan voi johtaa vakaviin seurauksiin. Terveydellisiin, yhteiskunnalisiin ja taloudellisiin.

Itse kuulun edelleen varovaisiin sijoittajiin, sellaisiin jotka eivät epävarmana aikana laita kaikkia rahojaan pörssiin. Varovaista sijoittajaa menetetyt mahdollisuudet saattavat harmittaa, mutta menetetyt rahat harmittavat vielä enemmän. Pitkäaikaiselle sijoittajalle ajallisen hajautuksen noudattaminen, esim. kuukausisäästämisen avulla, on varma keino saavuttaa hyvä tuottojen ja riskien suhde sijoituksilleen. Hajauttaminen on ainoa ilmainen lounas sijoittajalle, jos ei lasketa mukaan pitkäjänteisyyttä.

Neuvo lomautusten suhteen: jos yrityksenne joutuu lomauttamaan työntekijöitä niin antakaa mahdollisuus työntekijöille, joilla on sydän- tai keuhkosairauksia, korkea ikä tai muita vastaavia syitä olla ensimmäisenä lomautettavien joukossa. Puolestaan perusterveet nuorehkot työntekijät voisivat jatkaa työntekoa ja olla siitä tyytyväisiä. Nyt kesän aikana onneksi lomautustarve on keskimäärin alentunut.

Jos olet yrittäjä, tai muuten elämäntilanteesta johtuen haluat keskustella jonkun luotettavan
henkilön kanssa, on Klinikka 1 henkilökunta käytettävissä. Pienenä perheyrityksenä huolehdimme itse myös taloudenhoidosta, ja myös sitä kautta meille on kertynyt omakohtaista näkemystä
pienyrityksen johtamisesta.


Esa TahvanainenYritysten neuvonta, talous- ja tilastotiede, todennäköisyyslaskenta,
henkilöstöhallinto ja liikkeenjohtaminen.