----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TIEDOTE:

Nyt ei ole syytä matkustaa ulkomaille kuin aivan välttämättömästä syystä.

Koronaviruksen saamisen riski on kohonnut koko maailmassa.

Jos jossain ei ole, sinne on yleensä maahantulokielto. Eräät aiemmin viisumivapaat maat ovat myös asettaneet Suomen kansalaisille viisumipakon. Matkailijoiden tulee seurata kohdemaan viranomaisten ohjeistuksia.

Koska pandemia vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa, ulkoministeriö ei enää muuta yksittäisiä matkustustiedotteita koronaviruksen vuoksi.

Myöskään Klinikka 1 ei päivitä maakohtaisia ohjeita. Koronatilanne muuttuu tällä hetkellä niin nopeasti, että matkailijan tulee itse selvittää kohdemaan tilanne.

MATKAILIJOIDEN ROKOTUKSET

-Pääsääntöisesti pitäisi varata aika lääkärille. Ensinnäkin tarkistetaan reseptiossa

osoitteet ja henkilötiedot sekä pyydetään suostumus hoitoon ja Kantakatseluun. Vastaanotolla voidaan miettiä mitä rokotteita oikeasti tarvitaan ja kirjoittaa samalla vaikkapa malaria-lääkitys
ja selvitellä turvallisuustietoja. Tällä hetkellä (kevät 2021) emme suosittele vielä lomamatkoja minnekään ja muissakin asioissa kannattaa harkita voiko asian hoitaa jotenkin etäkontaktina vaikka
videoyhteydellä.

-Jos asia on ihan selvä ja tiedot on tarkistettu, voidaan yksittäinen rokote antaa Th toimesta aikuiselle.


-Lapset pitää aina mennä lääkärin tai Th arvion kautta: lapset eivät voi ottaa itse vastuuta

asiasta ja meidän pitää varmistaa että vanhempin ajatus rokotetarpeesta on oikea.


RELEASE:

It is not recommended to travel abroad except for an absolutely necessary reason.

The risk of getting a coronavirus has increased worldwide.

In many countries there are traveling restrictions. Some previously visa-free countries have also imposed a visa requirement on Finnish citizens. Tourists should follow the instructions of the authorities of the destination country.

As the pandemic affects travel safety around the world, finnish foreing ministry will no longer change individual travel bulletins due to the coronavirus. Clinic 1 also does not update country-specific guidelines. The corona situation is currently changing so fast that the tourist must find out the situation in the destination country.

VACCINATIONS OF TOURISTS


-As a rule, you should make an appointment with a doctor. First we check the addresses and personal information, and ask consent to treatment and permission to Kanta system is requested. Together with the doctor, we evaluate what vaccines are really needed and at the same time we can write for example malaria medication and clarify safety information. At the moment (spring 2021) we do not recommend holiday trips anywhere yet and in other matters it is worth considering whether the matter can be handled somehow as a remote contact.

-If the matter is very clear and all necessary information has been checked, a single vaccine can be given by a nurse to an adult.

-Children should always go through a doctor or nurse assessment: children cannot take responsibility for themselves and we need to make sure that the need for a vaccine is correct.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROKOTTEET

Rokotamme asiakkaamme tarpeen mukaan kaikilla Suomesta saatavilla olevilla rokotteilla yhdessä tekemämme rokotussuunnitelman mukaisesti. Saat tarvittaessa kansainvälisen rokotustodistuksen.

Joitakin rokotteita, kuten influenssa- tai jäykkäkouristusrokotteita, pyrimme pitämään omassa valmiudessamme. Muut rokotteet saamme yleensä samantien toimipisteidemme vieressä olevista apteekeista, apteekkihintaan.

Matkailu- tai rokotesuunnitelman teon yhteydessä maksat vain vastaanottokäynnin ja rokotteen apteekkihinnan, muuten palkkio rokottamisesta kirjauksineen 20 euroa (sisältyy reseptipalkkioon, jonka potilas maksaa apteekissa). Erikoisrokotteet ja suuremmat ryhmät kannattaa varata etukäteen. Katso rokotteiden tarjoushinnat hinnastosivun alaosasta.

Rokotuksia, joita varsinkin riskiryhmässä olevien kannatta nyt harkita on pneumokokki rokote. Lisätietoa:

Varatkaa rokotuksiin aika hoitajilta:

040 9325440 tai 040 2142207 (ark. 8-16) tai
Sähköposti: hoitajat@klinikka1.fi


Työterveyshoitaja Pauliina Ollilainen voi tulla rokottamaan työpaikoille, tällöin lisähinta on 78€/tunti, alkaen 1 tunti.

Kauden 2020-21 INFLUENSSAROKOTTEET

Jouluyllätys ! Alkusyksystä tilaamamme influenssarokotuserä saapui 18.12.
Eli jos et ole ehtinyt tai saanut influenssa rokotusta, varaa siihen aika maanantaista alkaen hoitajiltamme. Hinta 35 € Yksittäiset ihmiset voisimme rokottaa ilman ajanvarausta, mutta juuri koronan takia varataan aika niin ei tule aulaan tungosta.

Influenssakausi saattaa toki jäädä tavanomaista vaisummaksi, kiitos varotoimien. Kausi on kuitenkin alkamassa ja ensimmäiset A- ja B-influenssavirukset on todettu Suomessa. Riskiryhmät saattavat saada rokotetta terveysasemilta. Seuratkaa terveysasemien tiedoituksia.

Mikäli et ole ottanut rokotetta ja sinulle tulee korkea kuume (39-40), kuiva yskä, lihassärkyjä ja ehkä vatsavaivoja saman päivän aikana, täytyy ensin varmistaa ettei kyseessä ole koronavirus. Influenssaa on myös mahdollista hoitaa täsmälääkkeellä, joka aloitetaan mahdollisimman pian.
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/laboratorioto...

Influenssakaudella 2020–2021 VaxigripTetra ja FluenzTetra-rokotteiden viruskannat ovat: A/Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09 -kaltainen viruskantaA/Hong Kong/2671/2019 (H3N2) -kaltainen viruskantaB/Washington/02/2019 -kaltainen viruskanta (Victoria-haara)B/Phuket/3073/2013 -kaltainen viruskanta (Yamagata-haara).

Molemmat A-viruskannat ja toinen B-viruskanta (Victoria-haara) on vaihdettu viime kauden rokotteisiin verrattuna. Rokote antaa edelleen suojaa myös sikainfluenssan jälkeläisvirusta vastaan.


Punkkirokotteista, ota yhteyttä jos liikut esim. paljon rannikolla. Hyvä nyrkkisääntö: jos
löydät jatkuvasti punkkeja (esim. koirasi tuo niitä kotiin) tarvitset todennäköisesti rokotteen.

Aikuisten punkkirokotuksen saat nyt Klinikka 1:ltä hintaan 45€.
Lapsia varten soitathan ensin, niin kirjoitamme reseptin rokotetta varten, puh. 040 214 2207. Reseptinkirjoituspalkkio 20 euroa sisältää rokottamisen Klinikka 1:llä.

Rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, jota esiintyy punkkien levittämänä pääasiassa Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemissä ja Lappeenrannassa sekä Raahen ja Kotkan saaristossa. Jos liikut paljon luonnossa näillä paikkakunnilla suosittelemme rokotuksen ottamista. Rokotuksen saat myös ilmaiseksi kunnalliselta puolen, jos asut vakinaisesti tai kesäasunnossa näillä paikkakunnilla. Punkkien levittämiltä taudeilta voi lisäksi suojautua pitkähihaisin ja -lahkeisin vaattein sekä käyttämällä punkkikarkotetta. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 5-12 kuukauden päästä toisesta annoksesta. Rokote antaa suojan puutiaisaivokuumetta vastaan kolmeksi vuodeksi. Sen jälkeen tehosteannosta suositellaan iän ja perussairauksien mukaan 3-10 vuoden välein ( kts. https://thl.fi/…/…/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote).

Lisätietoa rokotteista: https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet

MATKAILUOHJEITA

Normaaleja matkailuohjeita:

-Koska jokainen matka ja matkustaja on tärkeä, on usein varsin hyödyllistä tehdä ennakkosuunnittelua matkailulääkärin kanssa.

Esalla on yli 15 vuoden kokemus matkailulääkärinä. Vaikka emme ole itse päässeet käymään kaikkialla, ei heti tule mieleen yhtään kolkkaa maailmassa, missä asiakkaamme eivät olisi käyneet.

-Voit myös itse omatoimisesti suunnitella ja perehtyä asioihin.

THL:n sivuilta löydät myös Matkailijan terveysoppaan. Voit katsoa alustavasti sieltä mitä rokotuksia tai muuta suojautumista tarvitset: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl....

Lisäksi kannattaa tutustua ulkoministeriön matkustusohjeisiin: https://um.fi/etusivu

Matkailijan yleistietoa, hieman vinkkejäkin: https://wikitravel.org/fi/Etusivu

Luotettava ulkomainen sivusto: https://wwwnc.cdc.gov/travel

Maiden taloudesta ja elinoloista: https://www.cia.gov/library/publications/resources...

-Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Esimerkiksi:
Etelä-Afrikan viranomaiset vaativat maahan tultaessa esittämään virallisen laillistetun asiakirjan perhesuhteista alaikäisten lasten osalta.

Etelä-Afrikan Helsingin suurlähetystö http://www.dirco.gov.za/helsinki/contacts.html

Thaimaan osalta passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan keston lisäksi. Näitä määräyksiä on paljon, varsinkin omatoimimatkailijan kannattaa olla todella tarkkana!

Suomen suurlähetystö Bangkok: http://www.finland.or.th/Public/default.aspx?conte...

-Muista riittävä vakuutusturva.

-Riskialttiisiin maihin matkustettaessa tee myös matkustusilmoitus:

http://www.finland.or.th/Public/default.aspx?conte...


Yhteistyössä Klinikka 1 kanssa:

Myllypuron apteekki http://www.myllypuronapteekki.fi/


Esitiedot - Preinformation form
Ennen rokotevastaanotolle tuloa on hyvä täyttää esitiedot valmiiksi:

Before coming to vaccination visit, please fill the following information:

-Nimi/Name

-Sosiaaliturvatunnus/social security code
-Osoite /Address

-Puhelinnumero/Phone number

-Minne matkustat/Where are you traveling

-Milloin lähdet, kauanko/when do you travel, how long

-Mitä teet matkalla/What you do during the trip

-Sairaudet, lääkkeet, aiemmat rokotteet/Diseases, medication, previous vaccines

-Muun lääkityksen tarve/Need of other medication

-Oma ajatus tarvittavista rokotteista/Your own assesment of needed vaccines

-Lasten osalta paino /For Children, weight