Päivitys 12.7.2022

Matkustuksen suhteen tilanteet muuttuvat nopeasti. EU alueella voi pääsääntöisesti liikkua koronatodistuksen kanssa. Ohessa on matkustusohjeita: THL ohjeet matkailijoille

Matkustamisen osalta määräyksiä on koko ajan vähennetty maailmanlaajuisesti mutta kannattaa aina tarkistaa kohdemaan tiedot sekä kysyä vakuutusyhtiöstään etukäteen kuinka tulee toimia ja mitä vakuutus korvaa, jos sairastuu.

Koronatodistuksen saat Kanta-sivustolta. Se ei sinällään ole mikään virallinen matkustusasiakirja, vaan matkailijan tulee tarkistaa kohdemaan rajoitukset ja suositukset. Joihinkin maihin tuo todistus kelpaa joihinkin ei. THL tiedote

Koko maailman osalta tilanne on vielä sekavampi. Matkailijoiden tulee seurata kohdemaan viranomaisten ohjeistuksia. Maakohtaisia ohjeita ei pysty tähän päivittämään.

Matkailijan tulee itse selvittää kohdemaan tilanne. Voimme kuitenkin yrittää auttaa, ainakin muiden kuin koronaan liittyvien rokotusten antamisessa.

MATKAILIJOIDEN ROKOTUKSET

-Pääsääntöisesti pitäisi varata aika lääkärille. Ensinnäkin tarkistetaan reseptiossa

osoitteet ja henkilötiedot sekä pyydetään suostumus hoitoon ja Kantakatseluun. Vastaanotolla voidaan miettiä mitä rokotteita oikeasti tarvitaan ja kirjoittaa samalla vaikkapa malaria-lääkitys
ja selvitellä turvallisuustietoja.

-Jos asia on ihan selvä ja tiedot on tarkistettu, voidaan yksittäinen rokote antaa sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan toimesta aikuiselle.


-Lapset rokotamme aina lääkärin arvion kautta: lapset eivät voi ottaa itse vastuuta

asiasta ja meidän pitää varmistaa että vanhempin ajatus rokotetarpeesta on oikea.

In English

Update 28.12.2021:

The traveling regulations are changing rapidly. You can get the often reguired European Corona certificate from the Kanta.fi service if you have needed amount of vaccinations. Kanta travelling pages

In many countries there are also other traveling restrictions. Some previously visa-free countries have also imposed a visa requirement on Finnish citizens. Tourists should follow the instructions of the authorities of the destination country.

Clinic 1 does not update country-specific guidelines. The corona situation is currently changing so fast that the tourist must find out the situation in the destination country.

VACCINATIONS OF TOURISTS

-As a rule, you should make an appointment with a doctor. First we check the addresses and personal information, and ask consent to treatment and permission to Kanta system is requested. Together with the doctor, we evaluate what vaccines are really needed and at the same time we can write for example malaria medication and clarify safety information.

-If the matter is very clear and all necessary information has been checked, a single vaccine can be given by a nurse to an adult.

-Children should always go through a doctor assessment: children cannot take responsibility for themselves and we need to make sure that the need for a vaccine is correct.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ROKOTTEET

Rokotamme asiakkaamme tarpeen mukaan kaikilla Suomesta saatavilla olevilla rokotteilla yhdessä tekemämme rokotussuunnitelman mukaisesti. Saat tarvittaessa kansainvälisen rokotustodistuksen.

Joitakin rokotteita, kuten influenssa- tai jäykkäkouristusrokotteita, pyrimme pitämään omassa valmiudessamme. Muut rokotteet saamme yleensä samantien toimipisteidemme vieressä olevista apteekeista, apteekkihintaan.

Matkailu- tai rokotesuunnitelman teon yhteydessä maksat vain vastaanottokäynnin ja rokotteen apteekkihinnan, muuten palkkio rokottamisesta kirjauksineen 25 euroa. Erikoisrokotteet ja suuremmat ryhmät kannattaa varata etukäteen. Katso rokotteiden tarjoushinnat hinnastosivun alaosasta.

Rokotuksia, joita varsinkin riskiryhmässä olevien kannatta nyt harkita on pneumokokki rokote. Lisätietoa:

Varatkaa rokotuksiin aika hoitajilta:

040 9325440 tai 040 2142207 (ark. 8-16) tai
Sähköposti: hoitajat@klinikka1.fi

Yksityisasiakkaat sairaanhoitaja Tommille ja työterveysasiakkaat Tiina/Pauliina.

Terveydenhoitaja Tiina Kuusela ja sairaanhoitaja Tommi Siikanen voivat tulla rokottamaan työpaikoille, tällöin lisähinta on 78€/tunti, alkaen 1 tunti. Työnosuus voi olla Kelakorvattavaa, mutta influenssarokotteet yleensä eivät.

Kauden 2021-22 INFLUENSSAROKOTTEET

Influenssarokotteen hinta on 35 €. Yksittäiset ihmiset voisimme rokottaa ilman ajanvarausta, mutta koronan takia varataan aika niin ei tule aulaan tungosta. Influenssakausi saattaa taas jäädä tavanomaista vaisummaksi, kiitos varotoimien. Influenssarokote kannattaa kuitenkin ottaa, ihan kuten ennenkin. Riskiryhmät saavat rokoteen terveysasemilta aikanaan. Seuratkaa terveysasemien tiedoituksia.

Mikäli et ole ottanut rokotetta ja sinulle tulee korkea kuume (39-40), kuiva yskä, lihassärkyjä ja ehkä vatsavaivoja saman päivän aikana, täytyy ensin varmistaa ettei kyseessä ole koronavirus. Influenssaa on myös mahdollista hoitaa täsmälääkkeellä, joka aloitetaan mahdollisimman pian.

Influenssakauden 2021–2022 rokotteet
WHO antoi helmikuussa suosituksen influenssarokotteen koostumuksesta pohjoisen
pallonpuoliskon influenssakaudelle 2021–2022. WHO suositteli kahden viruskomponentin päivittämistä ensi kauden rokotteeseen. Molemmat A-viruskomponentit, A(H3N2) ja A(H1N1)pdm09 suositeltiin muutettavan.

Punkkirokotteista, ota yhteyttä jos liikut esim. paljon rannikolla. Hyvä nyrkkisääntö: jos
löydät jatkuvasti punkkeja (esim. koirasi tuo niitä kotiin) tarvitset todennäköisesti rokotteen.

Aikuisten punkkirokotuksen saat nyt Klinikka 1:ltä hintaan 50 €.
Lapsia varten soitathan ensin, niin kirjoitamme reseptin rokotetta varten, puh. 040 214 2207. Reseptinkirjoituspalkkio 25 euroa sisältää rokottamisen Klinikka 1:llä.

Rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, jota esiintyy punkkien levittämänä pääasiassa Ahvenanmaalla, Paraisilla, Simossa, Kemissä ja Lappeenrannassa sekä Raahen ja Kotkan saaristossa. Jos liikut paljon luonnossa näillä paikkakunnilla suosittelemme rokotuksen ottamista. Rokotuksen saat myös ilmaiseksi kunnalliselta puolen, jos asut vakinaisesti tai kesäasunnossa näillä paikkakunnilla. Punkkien levittämiltä taudeilta voi lisäksi suojautua pitkähihaisin ja -lahkeisin vaattein sekä käyttämällä punkkikarkotetta. Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 5-12 kuukauden päästä toisesta annoksesta. Rokote antaa suojan puutiaisaivokuumetta vastaan kolmeksi vuodeksi. Sen jälkeen tehosteannosta suositellaan iän ja perussairauksien mukaan 3-10 vuoden välein ( kts. https://thl.fi/…/…/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote).

Lisätietoa rokotteista: https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet

MATKAILUOHJEITA

Normaaleja matkailuohjeita:

-Koska jokainen matka ja matkustaja on tärkeä, on usein varsin hyödyllistä tehdä ennakkosuunnittelua matkailulääkärin kanssa.

Esalla on noin 20 vuoden kokemus matkailulääkärinä. Vaikka emme ole itse päässeet käymään kaikkialla, ei heti tule mieleen yhtään kolkkaa maailmassa, missä asiakkaamme eivät olisi käyneet.

-Voit myös itse omatoimisesti suunnitella ja perehtyä asioihin.

THL:n sivuilta löydät myös Matkailijan terveysoppaan. Voit katsoa alustavasti sieltä mitä rokotuksia tai muuta suojautumista tarvitset: http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/ktl....

Lisäksi kannattaa tutustua ulkoministeriön matkustusohjeisiin: https://um.fi/etusivu

Matkailijan yleistietoa, hieman vinkkejäkin: https://wikitravel.org/fi/Etusivu

Luotettava ulkomainen sivusto: https://wwwnc.cdc.gov/travel

Maiden taloudesta ja elinoloista: https://www.cia.gov/library/publications/resources...

-Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Esimerkiksi:
Etelä-Afrikan viranomaiset vaativat maahan tultaessa esittämään virallisen laillistetun asiakirjan perhesuhteista alaikäisten lasten osalta.

Etelä-Afrikan Helsingin suurlähetystö http://www.dirco.gov.za/helsinki/contacts.html

Thaimaan osalta passin tulee olla voimassa vähintään 6 kk matkan keston lisäksi. Näitä määräyksiä on paljon, varsinkin omatoimimatkailijan kannattaa olla todella tarkkana!

Suomen suurlähetystö Bangkok: http://www.finland.or.th/Public/default.aspx?conte...

-Muista riittävä vakuutusturva.

-Riskialttiisiin maihin matkustettaessa tee myös matkustusilmoitus:

http://www.finland.or.th/Public/default.aspx?conte...


Yhteistyössä Klinikka 1 kanssa:

Myllypuron apteekki http://www.myllypuronapteekki.fi/


Esitiedot - Preinformation form
Ennen rokotevastaanotolle tuloa on hyvä täyttää esitiedot valmiiksi:

Before coming to vaccination visit, please fill the following information:

-Nimi/Name

-Sosiaaliturvatunnus/social security code
-Osoite /Address

-Puhelinnumero/Phone number

-Minne matkustat/Where are you traveling

-Milloin lähdet, kauanko/when do you travel, how long

-Mitä teet matkalla/What you do during the trip

-Sairaudet, lääkkeet, aiemmat rokotteet/Diseases, medication, previous vaccines

-Muun lääkityksen tarve/Need of other medication

-Oma ajatus tarvittavista rokotteista/Your own assesment of needed vaccines

-Lasten osalta paino /For Children, weight