Jos epäilet koronavirustartuntaa, hakeudu kaupungin maksuttomaan koronavirustestiin.


Koronaneuvonta: 09 310 10024 (Helsinki), 09 839 50 000 (Vantaa), 09 816 3450 (Espoo)
Netissä: omaolo.fi (vain helsinkiläiset) tai
koronabotti.hus.fi (Uudenmaan asukkaat)


If you suspect that you have acute coronavirus
infection, please go to the public coronavirus test. Call 09-31010024
(Helsinki), 09 839 50 000 (Vantaa) or 09 816 3450 (Espoo) to get more information about coronavirus testing.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Älä varaa aikaa netissä, jos epäilet koronatartuntaa. Hoidamme jokaisen potilaan, mutta mietitään yhdessä se paras ja turvallisin tapa.

Perussuojautuminen lähtee siitä, ettei kukaan koronaa epäilevä tulisi vastaanotolle, vaan hoidetaan etänä puhelimella tai videoyhteydellä.

Edellytämme maskin käyttöä vastaanotolla. Voit pyytää meiltä kertakäyttöisen maskin lääkärikäynnille.

Emme tee itse pcr-koronatestausta, mutta meiltä saa vasta-ainetestin.

Työterveysasiakkaille voimme järjestää pcr-koronatestauksen Mehiläisen tai Aavan toimipisteisiin.

Katso tarkemmin: Mehiläinen tai Aava

KORONAVIRUKSESTA

Esa Tahvanainen, viimeinen päivitys 2.3.2021

Tilanne rauhoittui Suomessa kesän 2020 ajaksi mutta toinen ja kolmaskin aalto on tullut kiusaksemme. Nyt on tärkeää suojautua itse ja suojata lähimmäiset virukselta, kunnes saamme ihmiset rokotettua ja tilanteen palaamaan normaaliksi. Edelleen tärkeä asia on riittävä testaaminen. Suosittelemme siis hakeutumaan julkiseen, tai kaupalliseen, testiin pienestäkin oireesta ja epäilystä.

Eri tyyppisiä testejä on käytettävissä, mutta lain rajoituksista johtuen me saamme itse ottaa vain vasta-ainetestejä. Toivon mukaan lainsäädäntöä muutettaisiin pikaisesti tältä osin. Noudatetaan viranomaisohjeistusta ja tervettä järkeä niin selviämme parhaiten tästä hankalasta taudista.

Yleistä viruksesta ja sen hoidosta

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi tunnistettiin pian uusi koronavirus (2019-nCoV). Ilmeisesti kyseistä virusta on ollut liikeellä jo vuosi sitten Italiassa, joten viruksen alkuperä ei ole täysin selvillä. Muitakin koronaviruksia on. Pari lieviä oireita aiheuttavaa kantaa on kiertänyt vaikka kuinka pitkään aiheuttaen muutaman prosentin ns. tavallisista flunssista. Sitten on MERS ja SARS. Mers koronaviruksen kantajina toimivat kamelit ja dromedaarit, eikä se helposti tartu ihmisten välillä, tautia esiintyy lähi-idässä. Sars aiheutti vakavan epidemian ja kuten Mers aiheutti selvästi nykyistä virusta vakavamman taudin. Näitä kahta tautia vastaan kehiteltiin lääkkeitä ja rokotteita, mutta kun ne saatiin kuriin, mielenkiinto lopahti. Tästä työstä jäi kuitenkin jäljelle osaamista ja mm. rokoteaihioita, joita nyt käytetään hyväksi.

Terveyden-ja hyvinvoinninlaitos seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto
ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. WHO on julistanut taudin pandemiaksi. Alla on linkki THL:n tiedotteeseen:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset...

Virus leviää edelleen nopeasti ympäri maailmaa. Suureksi ongelmaksi ovat muodostuneet eri muunnokset alkuperäisestä viruksesta. Suomessa juuri nyt leviävä brittimuunnos sekä leviää herkemmin ja on myös alkuperäistä vaarallisempi. Viruksen leviämisestä ja viranomaisten ohjeista saa paljon tietoa kaikista tiedotusvälineistä.

Avohoidossa koronaviruspotilasta hoidetaan käytännössä kuten influenssapotilasta. Lepoa, juotavaa ja särkylääkettä, mieluiten parasetamolia, joka ei sotke veren hyytymisjärjestelmää ja on parempi munuaisille. Kuitenkin lieväoireiset potilaat voivat käyttää muitakin särkylääkkeitä. Mikäli sinulla on vakavia yleisoireita, kuten hengitysvaikeuksia, korkeaa kuumetta tai muita sairauksia, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Koronavirukseen ei vielä ole täsmälääkkeitä tai rokotteita avohoitoon kuin tutkimuskäytössä. Tehohoitopotilaille käytetään jossain tapauksissa kokeellisia lääkkeitä kuten beetainterferonia + Remsedeviiriä. HUS osallistuu WHO:n kansainvälisiin lääketutkimuksiin erityisesti immuunijärjestelmän muokkaamiseen tarkoitettujen lääkkeiden osalta (Remsedeviiri).

Tärkein/tehokkain lääkkeellinen asia potilaiden hoidossa lienee verisuonitukosten esto. Tätä varten annetaan mm. Klexane pistoshoitoa tai myöhemmin muuta tukosten estoon sopivaa valmistetta nyt myös avohoidossa oleville riskipotilaille. Raajoja kannattaa liikutella ja pitää kohoasennossa. Keuhkojen toiminnan kannalta vatsallaan oleva asento on paras vaikeasti sairaille. Kortisonia suositellaan tällä hetkellä annettavaksi vasta siinä vaiheessa kun happi- ja tehohoitoakin. Aiemmin annettuna se heikentää immuunivastetta, tehohoitotilanteessa liiallinen immunovaste pitää puolestaan rauhoittaa.

Kaiken kaikkiaan tautiin on kuollut alle 2 % sairastuneista, lievemmin sairastuneiden määrää ei edes tiedetä. Tauti on erityisen vaarallinen iäkkäille ja muille riskiryhmille. Koronaviruksen aiheuttama uhka on merkittävä, koska ihmisillä ei ole virusta kohtaan aiempaa immuniteettia. Virus leviää edelleen nopeasti ja sairastuttaa suuria määriä ihmisiä samanaikaisesti. Tämä häiritsee parhaillaan koko yhteiskunnan toimintaa. Nyt pyrkimyksenä on hidastaa viruksen leviämistä niin etteivät kaikki sairastuisi siihen samaan aikaan, jotta terveydenhuolto pystyisi auttamaan kaikkia ja ehdittäisiin rokottaa ihmisiä.

TUTKIMUSTIETOA

Rokotteet pystyttiin kehittämään nopeasti, apuna olivat mm. rokoteaihiot, joita aiemmin kehitettiin MERS- ja SARS-viruksia vastaan. Koronavirusta vastaan testataan ja kehitetään myös lääkkeitä. Tällä hetkellä tutkinnassa on noin 150 eri lääkettä. Osa on mainittu tässä:

Hyvä lähde tuoreimpaan tutkimustietoon löytyy USA:n National Institute of Health sivuilta:

Siellä kerrotaan mm. juuri alkaneista kliinisistä lääketutkimuksista remsedevirillä

sekä rokotetutkimuksista

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-...

Turussa suomalainen yritys odottaa lääkeaineelle viranomaishyväksyntää ARDS:n, eli keuhkojen pettämisen hoitoon tehohoitopotilailla. ARDS on yleisin kuolinsyy koronaviruksen ja monen muun keuhkoinfektion yhteydessä. Kyseessä on beetainferferoniin perustuva biologinen lääke, joka vahvistaa keuhkojen soluseinämiä.

Tuore review artikkeli koronaviruksesta ja taudin hoidosta:

Eräs hyvin mielenkiintoinen asia on koronaviruksen ja ACE2-entsyymin yhteys. Koronavirus menee solun sisään ACE2-entsyymin avulla. Kyseistä entsyymiä esiintyy mm. keuhkoissa, verisuonissa, munuaisissa ja suolistossa. Viruksen piikkimäinen pinta-antigeeni tarttuu entsyymiin ja laukaisee proteolyyttisen reaktion, joka vie viruksen solun sisään.Aiheesta on tulossa tutkimuksia, mutta vielä ei tiedetä vaikuttavatko esimerkiksi nykyiset ACE-estäjät tai AT2-reseptorisalpaajat viruksen lisääntymiseen tai keuhkojen toimintaan taudin aikana, ja mihin suuntaan? Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että ACE-estäjät olisivat hyödyllisiä, mahdollisesti vähentäessään keuhkojen reakointia virukseeen ja suojaamalla verisuonten seinämiä.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/...

https://www.news-medical.net/news/20200429/ACE-inh...

Toistaiseksi paras neuvo on jatkaa aiempaa lääkärin määräämää lääkitystä.

Vanha malarialääke klorokiini (ja sen vähemmän toksinen versio hydroksiklorokiini) rauhoittavat myös immunologisia reaktioita ja estävät viruspartilleleiden sisäänottamista soluihin soluviljelmissä.
Kiinalainen asiantuntijaraati suositteli sen käyttöä koronaviruspotilaille. Tutkimuksissa
lääkkeen käyttö on yhdistynyt lisääntyneeseen kuoleman riskiin, erityisesti sydämen rytmihäiriöihin, ja kun siitä ei toisaalta saatu uusissa tutkimuksissa mitään hyötyä ei sitä suositella enää lainkaan.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16...

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/f..

Arvovaltaisessa Cell lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tavalliset kolesterolilääkkeet,statiinit, olivat suojanneet koronaviruspotilaita ja kuolleisuus niitä käytäneillä oli huomattavasti verrokkeja alhaisempi. Kyseessä oli tilastollinen analyysi, ei kaksoissokkona tehty hoitokokeilu, millä asia voidaan todistaa. Siksi statiinien lisäämistä koronavirusten hoitoon ei voida virallisesti suositella, mutta näillä näkymin ei kannata ainakaan keskeyttää olemasssa olevaa lääkitystä. Statiinien tiedetään entuudestaan suojaavan pieniä verisuonia ja vähentävän niissä tulehdusreaktioita, sen lisäksi että ne alentavat kolesterolipitoisuutta ja tukostaipumusta. Asiasta on käynnistetty useita tutkimuksia, joilla pyritään suoraan osoittamaan sama asia.

https://www.cell.com/cell-metabolism/pdf/S1550-413...

Julkaisun mukaan statiinit nostavat myös ACE2 reseptoritasoja, jolloin lisähyötyä ei enää tullut ACE-estäjien tai AT2-reseptorisalpaajien käytöstä. Tutkimisen arvoista on myös viite siitä että statiinit estäsivät koronaviruksen pääsyä soluihin suoraan sitoutumalla koronaviruksen pääasialliseen proteaasiin, jota se siis käyttää hyökkäyksessään soluun.

Viruksen sisäänpääsyyn vaikuttaminen lääkkeillä lienee yksi päätutkimuskohteista hoitoa haettaessa. Siinä voitaisiin käyttää geeniteknologisesti valmistettua liukoista ACE2-entsyymiä, Spike-vasta-aineita tai estää transmembrane protease serine 2 (TMPRSS2) aktiviteettia.

Remsedeviiri ja hydrokortisoni

Suomessa on liitytty mukaan WHO:n tutkimukseen, jossa tutkitaan remsedeviirin ja hydroksikortisonin tehoa tehohoitopotilailla.

Sekä remsedeviirin että kortisonin annosta on ollut apua tehohoidossa oleville potilaille, ja ne kuuluvat jo normaaliin hoitoprotokollaan sairaaloissa.

Tulevaisuus

Uskon, että pahin vaihe koronaviruksen aiheuttamassa pandemiassa on suomalaisten osalta pian ohi. Kesällä ja viimeistään syksyllä asiat ovat jo toisin Suomessa ja muualla kehittyneen terveydenhuollon omaavissa maissa. Sen sijaan tulee vielä pitkään löytymään alueita, esimerkiksi Afrikassa, missä tilanne ei ole yhtä hyvä.

Optimismi rokotteiden osalta on suurelta osin toteutunut, vaikka tuotannon ja jakelun aikataulut eivät ihan täysin olekaan toteutuneet. Todennäköistä on myös, että ainakin osa nyt testattavista lääkkeistä auttaa hieman koronaviruksen aiheuttaman taudin hoidossa, mutta ilmeisesti tehokkaimmat lääkkeet nimenomaan tätä virusta kohtaan on vielä keksimättä. Toivon, että uudet tutkimukset toisivat asiaan valoa ja saisimme lisää lääkkeitä käytettäväksi koronaviruspotilaiden hoitoon.

Koronarokotteet on nyt saatu ennätysajassa käyttöön. Silti voi ehkä kysyä olisiko rokote voitu saada vielä nopeammin, ja mahdollisesti myös suomalaisin voimin? Koronavirusta vastaan on lähdetty kehittämään runsaasti rokotteita maailmalla, myös perinteisin tavoin. Ns. subunit rokotteista ensimmäinen, S-Trimer (SCB-2019) rokote, sai valmiiksi faasi 1:n tammikuussa. Alustavasti teho on hieman heikompi, vaatii adjuvantin ja useamman rokotuksen. Perinteisen rokotteen kehittelyyn menee aikaa koska elimistön ulkopuolella tehty rokote vaatii oikean laskostuksen yms. jotta saataisiin aikaan neutraloiva immuniteetti. Rokotteen tuotannossa on monia vaiheita, jotka vaativat pitkälle kehitettyjen ja tarkasti valvottujen rokotetehtaiden välineistöä. Koska kansainväliset lääkejätit toimivat tällä kertaa aivan järkyttävän nopeasti vastaan kysymykseeni yllä: perinteisiä rokotteita ei kannattanut lähteä kehittämään.

RNA ja vektorivälitteisten rokotteiden suurin etu on ihmiskehon valjastaminen rokotetehtaaksi. Moni valmistuksen välivaihe ja resurssi jää pois. Yksi rokotekehityksen seuraavia askelia on kuinka rokote saatetaan elimistöön. Tässä suomalaisten panos Sakselan, Ylä-Herttualan ja Kari Alitalon johdolla on uraa uurtavaa. Niihin miljardeiden verrattuna, joita nyt heitellään surutta vaikka minne, kunnollinen ja nopea panostus suomalaiseen teknologia osaamiseen olisi pitänyt, tai viimeistään nyt pitäisi, tehdä.

ps. Kukahan kehittää rokotteen jota ei tarvitse "rokottaa" vaan immuniteetti tiettyä epitooppia vastaan tartutettaisiin ihmisestä toiseen jonkin suhteellisen vaarattoman viruksen (Noro, Rhino yms) mukana?

Toimintaohjeita

Jos epäilet koronavirusta, älä mene ilmoittamatta etukäteen minnekään hoitoon.

https://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvel...Olemme nostaneet valmiutta ja varotoimenpiteitä Klinikka1:llä jatkuvasti. Maanantaista 2.3. alkaen siirryimme siihen, että kaikki "flunssiin" liittyvä tehdään etänä puhelimitse. 16.3. alkaen emme ottaneet ketään vastaanotolle, ellei se ollut täysin välttämätöntä. Vähitellen, epidemia tilanteen korjaantuessa, olemme alkaneet ottaa vastaan muita kuin hengitystieoireisia potilaita. Viimeksi mainitut pyritään hoitamaan edelleen etänä. Klinikka 1 on hyvin turvallinen paikka asioida. Katso tarkemmin turvallisuussivumme. Työnantajia suositellaan hyväksymään meiltä etänä annetut sairaslomat. Flunssaa sairastavien kannattaa aina välttää taudin levittämistä. Yskiminen yms. ei ole suositeltavaa muita päin, käytä kertakäyttöisiä nenäliinoja, jotka heitetään heti roskiin. Hengityssuojaimista potilas voi käyttää sellaista paperista suojainta, joka estää roiskeet. Terveen ihmisen altistumista ei viranomaisohjeistuksen mukaan pysty suojaimilla vähentämään. Oman harkinnan mukaan voi toki käyttää FPP2-FPP3-tason suojainta, jos joutuu tilanteeseen missä altistumista voisi tapahtua. Kaikki normaalit hengityssuojaimet päästävät viruksia läpi, mutta voivat estää pisaroiden lentämisen suoraan hengitysteihin.

Testaus

Koronaviruksen vasta-ainetesti Klinikka1:ltä.

Yhteistyökumppanimme Synlab on tuonut seerumista mitattavan vasta-ainetestin (IgG, KL 6478) valikoimiinsa. Kyseessä on Synlabin toimittama IgG vasta-ainetesti. Se kertoo varsin luotettavasti
onko tutkittu altistunut koronavirukselle tai sairastanut koronavirusinfektion (S-COVID-19). Kaikkein luotettavimmin testi kertoo sen tiedon jos sitä ei ole sairastanut. Testitulos ei anna turvaa sen suhteen, että et tartuta ketään tai että sinulla ei ole riskiä sairastua siihen uudelleen. Testi voidaan ottaa vain potilailta, joiden oireiden alkamisesta on kulunut vähintään 3 viikkoa ja ovat jo oireettomia. Kolmeviikkoa johtuu siitä, että menee aikaa ennen kuin vasta-aineita
muodostuu, vasta-aineiden kehittyminen on yksilöllistä, ja oireettomuusvaatimus henkilökuntamme ja vastaanottavan laboratorion henkilökunnan ja muiden potilaiden suojelemisesta. Tällä hetkellä
vasta-ainetestejä ei viranomaisohjeen mukaisesti suositella yksittäistenpotilaiden tutkimiseen, koska ne eivät sovellu akuutin taudin diagnostiikkaan ja erityisesti positiiviset tulokset voivat olla vääriä
positiivisia. Valmistajan ilmoittama tarkkuus on >99,6 %. Tarkkuutta ei ole tutkittu tieteellisesti, vaan kyseessä on valmistajan ilmoitus. Mikäli sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, hakeudu PCR pohjaiseen testiin koronavirusneuvonnan kautta!

Testaus vaatii Klinikka 1 lääkärin lähetteen, jonka voi saada joko vastaanottokäynnillä tai etävastaanottona. Emme vastuullisina toimijoina ota mitään kokeita ilman omaa arviotamme
kokeiden tarpeellisuudesta ja tuloksista.

Testin hinta on 48,80 euroa, josta saa 5 euroa kelakorvausta.

Tähän tulee lisää vastaanoton tai etävastaanoton hinta ja näytteenottomaksu 13,50 €.

Synlab tekee viranomaisille tartuntatauti-ilmoituksen positiivisista näytteistä.


https://www.synlab.fi/palvelut/koronaviruksen-vast...

_______________________________________________________________________________________________

Ammattilaisia suosittelemme katsomaan WHO:n tekemät kurssit: