6.1.2022 KORONATILANNE ON NYT ERITTÄIN PAHA, ETUSIVULLA ON POIKKEUSOHJE SAIRASLOMIEN SUHTEEN.

Jos olet riskiryhmää ja varsinkin jos sinulla ei ole riittävää rokotesuojaa (alle 3 rokotetta) vältä kaikkia kontakteja. Ota rokotukset! Myös kaupoissa, lääkärikäynneillä tai apteekissa on riskinsä. Edes Klinikka 1 ei ole tästä poikkeus.

-> PYRIMME NYT HOITAMAAN KAIKEN MAHDOLLISEN ETÄVASTAANOTTONA

Klinikka 1 on edelleen avoinna, ja esim. vuotava haava, rintakipu tai muu sellainen mikä on ihan pakko hoitaa paikanpäällä voidaan edelleen tänne ottaa.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, hakeudu kaupungin maksuttomaan koronavirustestiin.


Koronaneuvonta: 09 310 10024 (Helsinki), 09 839 50 000 (Vantaa), 09 816 3450 (Espoo)
Netissä: omaolo.fi (vain helsinkiläiset) tai
koronabotti.hus.fi (Uudenmaan asukkaat)

AT THE MOMENT WE TRY TO TREAT EVERYONE BY PHONE OR VIDEO

Only if it is absolutely necessary, we take patients to the Klinikka 1 (like bleeding wound or other emergency).


If you suspect that you have acute coronavirus
infection, please go to the public coronavirus test. Call 09-31010024
(Helsinki), 09 839 50 000 (Vantaa) or 09 816 3450 (Espoo) to get more information about coronavirus testing.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Älä varaa aikaa netissä, jos epäilet koronatartuntaa. Hoidamme jokaisen potilaan, mutta mietitään yhdessä se paras ja turvallisin tapa.

Perussuojautuminen lähtee siitä, ettei kukaan koronaa epäilevä tulisi vastaanotolle, vaan hoidetaan etänä puhelimella tai videoyhteydellä.

Edellytämme maskin käyttöä vastaanotolla. Voit pyytää meiltä kertakäyttöisen maskin lääkärikäynnille.

Emme tee itse pcr-koronatestausta, mutta meiltä saa vasta-ainetestin.

Työterveysasiakkaille voimme järjestää pcr-koronatestauksen Mehiläisen tai Aavan toimipisteisiin.

Katso tarkemmin: Mehiläinen tai Aava

KORONAVIRUKSESTA

Esa Tahvanainen, viimeinen päivitys 15.1.2022

Tilanne rauhoittui Suomessa kesällä ja alkusyksystä, syksyn mittaan hieman löysempi koronakuri ja ensimmäisten rokoteannosten heikentynyt suojateho saivat aikaan delta-variantin aiheuttaman koronatapausten lisääntymisen. Nyt olemme saaneet uuden entistäkin herkemmin tarttuvan omikron-variantin. Uusin omikron variantti tarttuu todella herkästi mutta sen vaarallisuus on ilmeisesti vähäisempi kuin edeltävien mitattuna sairaalaan, tehohoitoon ja kuolemaan johtavien tautitapausten määrillä suhteessa sairastuneisiin. Sen sijaan sairastumisten suuri määrä uhkaa yhteiskunnan normaalia toimintaa. Tällä hetkellä Suomen terveydenhuolto ei enää toimi normaalilla tavalla. Jos tilanne pahenee niin terveydenhuollossa joudutaan priorisoimaan yhä ankarammin.

Jokainen voi auttaa: ota koronarokote, käytä maskia ja vähennä turhaa liikkumista väkijoukossa. Jos et ole riskiryhmää et ehkä sairastu vakavasti, mutta jälkioireisto voi olla tosi ikävä ja pitkäaikainen. Ota koronarote ! Rokottautumalla vähennät myös toisten ihmisten riskiä ja helpotat myös mahdollisuuksia poistaa rajoituksia. Tällä hetkellä suuri osa iäkkäimmistä ja pahimmista riskiryhmistä on saanut jo kolmannenkin rokotteen. Kahden annoksen antama suoja alkaa jo heiketä ne alkuvaiheessa saaneilla.Tällä hetkellä sairaaloissa on myös 2 rokotusta saaneita, mutta teholla lähinnä rokottamattomia. Tilanne on paha sairaaloissa ja kiireettömiä leikkauksia joudutaan lykkäämään.

Rokottamisen jälkeen saat myös koronapassin, joka helpottaa matkustamista. Rokotteista voi olla haittavaikutuksia, mutta niiden riskit on paljon pienemmät kuin itse taudin.

Edelleen tärkeä asia on riittävä testaaminen. Suosittelemme siis hakeutumaan julkiseen, tai kaupalliseen, testiin pienestäkin oireesta ja epäilystä. Suosittelemme tekemään kotipikatestejä. Lain rajoituksista johtuen emme saa tehdä PCR testejä emmekä käyttää edes pikatestejä Klinikka 1:llä, vaikka niitä on kaupoissa kuluttajillekin myynnissä. Me saamme itse ottaa vain vasta-ainetestejä.

Toivon mukaan lainsäädäntöä ja viranomaisohjeita muutettaisiin pikaisesti näiltä osin!

Hyvä uutinen: olemme saaneet koronarokotteita (Moderna) ja 14.1. rokotimme ensimmäiset 20 työterveyshuoltomme asiakasta. Sitä mukaa kuin saamme kerättyä uudet 20 rokotettavaa järjestämme uusia rokotuspäiviä. Yhdestä ampullista saa 20 annosta ja se pitää käyttää yhden päivän aikana. Alle 30 vuotiaille miehille pitää/saa antaa Pfizerin rokotetta, ampullista saa 5-6 annosta, yksi tämmöinen ryhmä on nyt myös kerätty ja tulee saamaan rokotteet lähipäivinä.

Yleistä viruksesta ja sen hoidosta

Kiinassa todettiin joulukuussa 2019 keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi tunnistettiin pian uusi koronavirus (2019-nCoV). Ilmeisesti kyseistä virusta on ollut liikkeellä jo aiemminkin, joten viruksen alkuperä ei ole täysin selvillä. Muitakin koronaviruksia on. Pari lieviä oireita aiheuttavaa kantaa on kiertänyt vaikka kuinka pitkään aiheuttaen muutaman prosentin ns. tavallisista flunssista. Vaarallisia koronaviruksia tunnettiin aiemminkin, kuten MERS ja SARS. Mers koronaviruksen kantajina toimivat kamelit ja dromedaarit, eikä se helposti tartu ihmisten välillä, tautia esiintyy lähi-idässä. Sars aiheutti vakavan epidemian ja kuten Mers aiheutti selvästi nykyistä virusta vakavamman taudin. Näitä kahta tautia vastaan kehiteltiin lääkkeitä ja rokotteita, mutta kun ne saatiin kuriin, mielenkiinto lopahti. Tästä työstä jäi kuitenkin jäljelle osaamista ja mm. rokoteaihioita, joista on kehitetty useita hyviä rokotteita. Itse asiassa rokotteiden kehittely onnistui uskomattoman hyvin ja näistä rokotteista on päästy valitsemaan tehokkaimmat ja turvallisimmat laajaan käyttöön.

Koska koronaan tehoavien lääkkeiden kehitys on ollut puolestaan hyvin hidasta, epidemian taltuttaminen on perustunut ja näillä näkymin tulee perustumaan kattavaan väestön rokotesuojaan. Sivun alaosassa mainitaan uutinen Molnupivavirista ja myöskin hyytymisen estolääkityksestä ja mm. kortisonista on ollut hyötyä taudin hoidossa.

Terveyden-ja hyvinvoinninlaitos seuraa tilannetta Euroopan tautivirasto
ECDC:n ja Maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa. WHO on julistanut taudin pandemiaksi. Alla on linkki THL:n tiedotteeseen:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset...

Virus leviää edelleen nopeasti ympäri maailmaa. Suureksi ongelmaksi ovat muodostuneet eri muunnokset alkuperäisestä viruksesta. Suomessa juuri nyt leviävä deltamuunnos sekä leviää herkemmin ja on myös alkuperäistä vaarallisempi. Viruksen leviämisestä ja viranomaisten ohjeista saa paljon tietoa kaikista tiedotusvälineistä.

Avohoidossa koronaviruspotilasta hoidetaan käytännössä kuten influenssapotilasta. Lepoa, juotavaa ja särkylääkettä, mieluiten parasetamolia, joka ei sotke veren hyytymisjärjestelmää ja on parempi munuaisille. Kuitenkin lieväoireiset potilaat voivat käyttää muitakin särkylääkkeitä. Mikäli sinulla on vakavia yleisoireita, kuten hengitysvaikeuksia, korkeaa kuumetta tai muita sairauksia, ota yhteyttä terveydenhuollon ammattilaisiin. Koronavirukseen ei ole toistaiseksi avohoitoon sopivia lääkkeitä myytävänä Suomessa, mutta tilanne voi muuttua mm. Molnupivarin myötä. Tehohoitopotilaille on käytetty mm. Remsedeviiriä.

Tärkein/tehokkain lääkkeellinen asia potilaiden hoidossa on verisuonitukosten esto. Tätä varten annetaan mm. Klexane pistoshoitoa tai myöhemmin muuta tukosten estoon sopivaa valmistetta nyt myös avohoidossa oleville riskipotilaille. Raajoja kannattaa liikutella ja pitää kohoasennossa. Keuhkojen toiminnan kannalta vatsallaan oleva asento on paras vaikeasti sairaille. Kortisonia suositellaan tällä hetkellä annettavaksi vasta siinä vaiheessa kun happi- ja tehohoitoakin. Aiemmin annettuna se heikentää immuunivastetta, tehohoitotilanteessa liiallinen immunovaste pitää puolestaan rauhoittaa.

Kaiken kaikkiaan tautiin on kuollut alle 2 % sairastuneista, lievemmin sairastuneiden määrää ei edes tiedetä. Tauti on erityisen vaarallinen iäkkäille ja muille riskiryhmille. Koronaviruksen aiheuttama uhka on merkittävä, koska ihmisillä ei ole virusta kohtaan aiempaa immuniteettia. Virus leviää edelleen nopeasti ja sairastuttaa suuria määriä ihmisiä samanaikaisesti. Tämä häiritsee edelleen koko yhteiskunnan toimintaa. Pyrkimyksenä on hidastaa viruksen leviämistä niin etteivät kaikki sairastuisi siihen samaan aikaan, jotta terveydenhuolto pystyisi auttamaan kaikkia ja ehdittäisiin rokottaa ihmiset.

TUTKIMUSTIETOA

Rokotteet pystyttiin kehittämään nopeasti, apuna olivat mm. rokoteaihiot, joita aiemmin kehitettiin MERS- ja SARS-viruksia vastaan. Koronavirusta vastaan testataan ja kehitetään myös lääkkeitä. Tällä hetkellä tutkinnassa on noin 150 eri lääkettä. Osa on mainittu tässä:

Hyvä lähde tuoreimpaan tutkimustietoon löytyy USA:n National Institute of Health sivuilta:

Siellä kerrotaan mm. juuri alkaneista kliinisistä lääketutkimuksista remsedevirillä

sekä rokotetutkimuksista

https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-...

Turussa suomalainen yritys odottaa lääkeaineelle viranomaishyväksyntää ARDS:n, eli keuhkojen pettämisen hoitoon tehohoitopotilailla. ARDS on yleisin kuolinsyy koronaviruksen ja monen muun keuhkoinfektion yhteydessä. Kyseessä on beetainferferoniin perustuva biologinen lääke, joka vahvistaa keuhkojen soluseinämiä.

Review artikkeli koronaviruksesta ja taudin hoidosta:

Eräs hyvin mielenkiintoinen asia on koronaviruksen ja ACE2-entsyymin yhteys. Koronavirus menee solun sisään ACE2-entsyymin avulla. Kyseistä entsyymiä esiintyy mm. keuhkoissa, verisuonissa, munuaisissa ja suolistossa. Viruksen piikkimäinen pinta-antigeeni tarttuu entsyymiin ja laukaisee proteolyyttisen reaktion, joka vie viruksen solun sisään.Aiheesta on tulossa tutkimuksia, mutta vielä ei tiedetä vaikuttavatko esimerkiksi nykyiset ACE-estäjät tai AT2-reseptorisalpaajat viruksen lisääntymiseen tai keuhkojen toimintaan taudin aikana, ja mihin suuntaan? Tällä hetkellä vaikuttaa siltä että ACE-estäjät olisivat hyödyllisiä, mahdollisesti vähentäessään keuhkojen reakointia virukseeen ja suojaamalla verisuonten seinämiä.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/...

https://www.news-medical.net/news/20200429/ACE-inh...

Toistaiseksi paras neuvo on jatkaa aiempaa lääkärin määräämää lääkitystä.

Vanha malarialääke klorokiini (ja sen vähemmän toksinen versio hydroksiklorokiini) rauhoittavat myös immunologisia reaktioita ja estävät viruspartilleleiden sisäänottamista soluihin soluviljelmissä.
Kiinalainen asiantuntijaraati suositteli sen käyttöä koronaviruspotilaille. Tutkimuksissa
lääkkeen käyttö on yhdistynyt lisääntyneeseen kuoleman riskiin, erityisesti sydämen rytmihäiriöihin, ja kun siitä ei toisaalta saatu uusissa tutkimuksissa mitään hyötyä ei sitä suositella enää lainkaan.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16...

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/f..

Arvovaltaisessa Cell lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tavalliset kolesterolilääkkeet,statiinit, olivat suojanneet koronaviruspotilaita ja kuolleisuus niitä käytäneillä oli huomattavasti verrokkeja alhaisempi. Kyseessä oli tilastollinen analyysi, ei kaksoissokkona tehty hoitokokeilu, millä asia voidaan todistaa. Siksi statiinien lisäämistä koronavirusten hoitoon ei voida virallisesti suositella, mutta näillä näkymin ei kannata ainakaan keskeyttää olemasssa olevaa lääkitystä. Statiinien tiedetään entuudestaan suojaavan pieniä verisuonia ja vähentävän niissä tulehdusreaktioita, sen lisäksi että ne alentavat kolesterolipitoisuutta ja tukostaipumusta. Asiasta on käynnistetty useita tutkimuksia, joilla pyritään suoraan osoittamaan sama asia.

https://www.cell.com/cell-metabolism/pdf/S1550-413...

Julkaisun mukaan statiinit nostavat myös ACE2 reseptoritasoja, jolloin lisähyötyä ei enää tullut ACE-estäjien tai AT2-reseptorisalpaajien käytöstä. Tutkimisen arvoista on myös viite siitä että statiinit estäsivät koronaviruksen pääsyä soluihin suoraan sitoutumalla koronaviruksen pääasialliseen proteaasiin, jota se siis käyttää hyökkäyksessään soluun.

Viruksen sisäänpääsyyn vaikuttaminen lääkkeillä lienee yksi päätutkimuskohteista hoitoa haettaessa. Siinä voitaisiin käyttää geeniteknologisesti valmistettua liukoista ACE2-entsyymiä, Spike-vasta-aineita tai estää transmembrane protease serine 2 (TMPRSS2) aktiviteettia.

Remsedeviiri ja hydrokortisoni

Vakavasti sairastuneita tehohoitopotilaita on hoidettu remsedeviirin ja hydroksikortisonin yhdistelmällä. Ne kuuluvat jo normaaliin hoitoprotokollaan sairaaloissa. Mutta tärkein/tehokkain lääkkeellinen asia potilaiden hoidossa on verisuonitukosten esto

Molnupavavir

Ensimmäinen suun kautta otettava suoraan koronavirukseen pureva lääke on saanut myyntiluvan Englannissa. Kyseessä on nukleotidi analogi, jota virus käyttää monistuessaan. Analogi voidaan lukea kahdella eri tavalla, ja virus ei huomaa sen aiheuttamaa lukuvirhettä. Kasaantuvat virheet aiheuttavat mutaatiokatastrofin virukselle. Lääke vähensi kliinisessä tutkimuksessa sairaalaan päätymisen ja kuoleman riskiä noin 50 % korkean riskin potilailla. Kannattaa kuitenkin muistaa että rokottaminen on yhä tehokkain tapa, mutta hienoa että vihdoin myös lääkerintamalta kuullaan edistystä.


Tulevaisuus

Uskon, että pahin vaihe koronaviruksen aiheuttamassa pandemiassa on suomalaisten osalta pian ohi. Vaikka saimmekin taas uuden herkästi tarttuvan variantin, on jo niin merkittävä osa riskiryhmistä rokotettu tai sairastanut taudin, että nykyisistä varianteistakin selvitään. Aiempi ennusteeni helpommasta syksystä ja talvesta ei toteutunut: jopa kehittyneen terveydenhuollon omaavissa maissa ollaan paikka paikoin yhä kriisitunnelmissa . Voi vain kuvitella mikä on tilanne esimerkiksi Afrikassa, missä rokotekattavuus voi olla esim. 1-2 % luokkaa. Näistä maista luotettavaa koottua tilastotietoa ei ole edes saatavilla.

Optimismi rokotteiden osalta on suurelta osin toteutunut, vaikka tuotannon ja jakelun aikatauluissa on ollut haasteita eivätkä ne ole estäneet lievää tautimuotoa. Koronapotilaita on opittu hoitamaan ja lääkkeitäkin alkaa ilmaantua. Ilman rokotteita ja muita toimia kuolleiden määrä olisi ollut todennäköisesti kymmenkertainen nykyiseen verrattuna.

Koronarokotteet saatiin ennätysajassa käyttöön. Koronavirusta vastaan on kehitetty runsaasti rokotteita maailmalla, myös perinteisin tavoin. RNA ja vektorivälitteisten rokotteiden suurin etu on ihmiskehon valjastaminen rokotetehtaaksi. Moni valmistuksen välivaihe ja resurssi jää pois. Toisaalta tähän uuteen teknologiaan liittyy osin tuntemattomia riskejä. Yksi rokotekehityksen seuraavia askelia on tehdä niistä vieläkin turvallisempia. Tähän vaikuttaa mm. se kuinka rokote saatetaan elimistöön. Tässä suomalaisten panos Sakselan, Ylä-Herttualan ja Kari Alitalon johdolla on uraa uurtavaa. Tätä kirjoitettaessa heillä on nyt rahoitusta tutkimusten jatkamiseen. Kunnollinen ja nopea panostus suomalaiseen teknologia osaamiseen kannattaa minusta tehdä. Koronavirus ei ikävä kyllä tule katoamaan, ja siitä tulee varmasti lisää variantteja. Joudumme ottamaan uusia rokotuksia, mutta uskon että olemme voiton puolella eikä korona pian ole enää uutisten ykkösaihe. Riski on lähinnä siinä, että jos emme huolehdi epidemiasta myös kehitysmaissa, sieltä voi tulla vielä sellainen variantti joka läpäisee rokotesuojan. MERS ja SARS ovat opettaneet sen, että myös nykyistä vaarallisempi variantti on mahdollinen.


Toimintaohjeita

Jos epäilet koronavirusta, älä mene ilmoittamatta etukäteen minnekään hoitoon.

https://www.hus.fi/sairaanhoito/sairaanhoitopalvel...Olemme nostaneet valmiutta ja varotoimenpiteitä Klinikka1:llä jatkuvasti. Pyritään nyt hoitamaan kaikki mahdollinen etänä ja otetaan potilaita vastaanotolle vain jos se on välttämätöntä. Pyrimme siihen, että Klinikka 1 on turvallinen paikka asioida, mutta nykyisen omikron variantin kyseessä ollen riskiryhmiin kuuluvien ihmisten tulisi välttää kaikkia kontakteja. Katso tarkemmin turvallisuussivumme. Työnantajia suositellaan antamaan itse lyhyet sairaslomat. Flunssaa sairastavien kannattaa aina välttää taudin levittämistä. Jos sairasloma pitkittyy, tarvitaan hoitoa tai tutkimuksia, olkaa meihin yhteydessä.

Julkisen testauksen ja tartuntapäivärahan suhteen täytyy seurata viranomaisten antamia ohjeita. Ne muuttuvat nyt niin nopeasti, ettei niitä pysty yhtä nopeasti tähän päivittämään.

Testaus

Koronaviruksen vasta-ainetesti Klinikka1:ltä.

Yhteistyökumppanimme Synlab on tuonut seerumista mitattavan vasta-ainetestin, joka kertoo varsin luotettavasti onko tutkittu lähiaikoina sairastanut koronavirusinfektion (S-COVID-19) tai saanut rokotteen. Vasta-aineiden muodostuminen ja niiden säilyminen veressä on hyvin yksilöllistä. Testiä ei suositella rokotuksen saaneille tulkintavaikeuksien vuoksi. Negatiivinen vasta-ainetesti ei tarkoita sitä etteikö rokote olisi toiminut sillä vasta-aineet ovat vain osa elimistön immunopuolustusta. Testitulos ei myöskään anna turvaa sen suhteen, että et tartuta ketään tai että sinulla ei ole riskiä sairastua siihen uudelleen. Testi voidaan ottaa vain potilailta, joiden oireiden alkamisesta on kulunut vähintään 3 viikkoa ja ovat jo oireettomia. Mikäli sinulla on koronavirukseen sopivia oireita, hakeudu PCR pohjaiseen testiin koronavirusneuvonnan kautta!

Testaus vaatii Klinikka 1 lääkärin lähetteen, jonka voi saada joko vastaanottokäynnillä tai etävastaanottona. Emme vastuullisina toimijoina ota mitään kokeita ilman omaa arviotamme
kokeiden tarpeellisuudesta ja tuloksista.

Testin hinta on meillä 55 euroa, josta saa 5 euroa kelakorvausta. Hinta saattaa muuttua käytetyn testin tai Synlabin hintamuutosten johdosta.

Tähän tulee lisää vastaanoton tai etävastaanoton hinta ja näytteenottomaksu 15 €.

Synlab tekee viranomaisille tartuntatauti-ilmoituksen positiivisista näytteistä.


https://www.synlab.fi/palvelut/koronaviruksen-vast...

_______________________________________________________________________________________________

Ammattilaisia suosittelemme katsomaan WHO:n tekemät kurssit: